Informatie over de aankoopmakelaar
De aankoopmakelaar
U kan de aankoopmakelaar de opdracht geven om voor u het hele aankoopproces te begeleiden. De makelaar zal hiervoor een courtage vragen. Wanneer u een makelaar de opdracht geeft om het hele aankoopproces te begeleiden (zoekopdracht) ligt de courtage een stuk hoger dan wanneer u het zoektraject zelf doet. In de regel ligt de courtage dan op 1,5% (excl. BTW) van het aankoopbedrag van de woning.
Meestal kunt u zelf prima het zoektraject voor uw rekening nemen. Dit scheelt de aankoopmakelaar veel tijd omdat deze dan in de beginfase niet mee gaat naar elke bezichtiging. Sinds kort zijn er steeds meer aankoopmakelaars die hierop inspelen en een veel lagere courtage rekenen voor een gerichte aankoopbegeleiding.Bij een gerichte aankoopbegeleiding gaat u zelf via internet (Funda en Jaap) op zoek naar geschikte woningen en doet u ook zelf de eerste bezichtiging. Pas als concreet een woning op het oog heeft welke u wilt aankopen schakelt u een aankoopmakelaar in.
Ook zijn er steeds meer initiatieven waarbij er een vast bedrag in rekening wordt gebracht in plaats van een percentage. Voor dit bedrag houdt de makelaar u op de hoogte van het meest actuele huizenaanbod en gaat hij samen met u de woning bezichtigen welke u op het oog heeft om aan te kopen. Hij onderhandelt namens u en zorgt ervoor dat de meeste administratieve zaken voor u worden afgehandeld.
Waarom een branchevereniging?
Kiest u ervoor gebruik te maken van een makelaar, dan komt u voor de keuze welke makelaar u gaat gebruiken. Bij de keuze voor een makelaar verdient het aanbeveling te controleren of de makelaar is aangesloten bij of gecertificeerd door één van de drie brancheverenigingen (NVM ,VastgoedPRO, en VBO).
Voor 2001 beschermde de wet de titel makelaar. Tegenwoordig mag iedereen zich makelaar noemen. Om de klant te garanderen dat een makelaar goed opgeleid is, werken de drie brancheverenigingen met een certificaat. Bovendien vereist het certificaat regelmatige bijscholing.
Het voordeel van een makelaar die aangesloten is bij een van de drie makelaars verenigingen is dat ze gebonden zijn aan bepaalde kwaliteitseissen en dat er een goede klachten en geschillen afhandeling is. Zo zijn alle NVM, VastgoedPRO, en VBO makelaars standaard aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC).
Wanneer ben ik in onderhandeling?
De onderhandelingen gaan pas van start op het moment dat de verkopende partij een tegenbod doet, of wanneer de verkopende partij nadrukkelijk aangeeft dat u met hem of haar in onderhandelingen bent. U bent nog niet in onderhandeling wanneer de makelaar van de verkoper aangeeft dat hij of zij het bod zal overleggen met de verkoper.
Onderhandelingen hoeven niet direct tot verkoop te leiden. De verkoper kan ook afwachten of er wellicht meer belangstellenden zijn. Daarnaast hoeft de eerste bieder niet direct de beste bieder te zijn. De verkopende partij mag echter geen onderhandelingen openen wanneer u nog met de verkopende partij aan het onderhandelen bent. Uw bod moet eerst uitonderhandeld worden.
De makelaar doet geen uitspraken over de hoogte van biedingen. Dit zou kunnen leiden tot overbieden.
Wanneer komt de koop tot stand?
De koop komt tot stand wanneer beide partijen het eens zijn over de belangrijkste zaken bij aankoop (prijs, opleveringsvoorwaarden, ontbindende voorwaarden) en dit schriftelijk is vastgelegd. De verkopende partij legt deze koop vast in een koopakte. In deze koopakte staat wat beide partijen overeengekomen zijn. Er kunnen meer zaken worden opgenomen in een koopakte zoals een boeteclausule. De koopakte wordt gecontroleerd door de aankoopmakelaar en waar nodig bijgesteld. Na het ondertekenen van de koopakte hebt u wettelijk nog drie dagen de tijd om over de koop na te denken. Zaterdagen, zondagen en feestdagen gelden niet als feestdag.
Wat is een optie?
Na de onderhandelingen kan de verkopende partij de aankopende partij een optie gunnen. Deze optie houdt in dat u het eerste recht van koop, nog voor een prijs overeengekomen is, ontvangt van de verkoper. Hier is altijd een termijn aan verbonden. Binnen deze termijn mag de woning niet aan een andere partij verkocht worden. Tijdens de optieperiode krijgt u de gelegenheid om te bedenken of u wilt overgaan tot aankoop, en of u financiering kunt krijgen voor de woning.
Als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging, een woning bezichtigt of een bod uitbrengt, is de makelaar dan ook verplicht het eerst met mij in onderhandeling te gaan?
Nee. De verkoper bepaalt samen met de verkopend makelaar de verkoopprocedure. De verkopend makelaar moet u hierover wel informeren. De eerste bieder is niet altijd de bieder waarmee de verkopende partij ook het eerst gaat onderhandelen, dit is namelijk niet altijd in het belang van de verkoper.